Jump to content











Photo
* * * * * 4 votes

CloneDisk


  • Please log in to reply
589 replies to this topic

#351 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 21 August 2013 - 12:39 PM

Nice catch : "disks and parts" option seems to have a bug.

Going to play with multi parts disks then and fix quickly.

 

Good to hear the "part" option is fixed !

 

Thanks for the feedback.

 

Erwan



#352 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 21 August 2013 - 12:46 PM

Bug solved : now all parts will be displayed (below respective disk) when ticking "display disks and parts".



#353 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 21 August 2013 - 01:49 PM

Hi erwan,

 

Now, CloneDisk displays all the partitions when I click Display Disks and Parts. Thanks.



#354 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 07 January 2014 - 09:29 PM

Hello There,

 

Been a while since last update.

 

Latest version changes :

  • added : can backup/restore to/from a wim file (using MS WIMGAPI)
  • added : can mount/unmount a wim file
  • added : get information about an image within the .wim file

 

CloneDisk can now backup/restore to/from a plain raw file OR a WIM file.

 

The WIM file format is handy as it stores only the used datas and compresses it.

 

Side note for dev guys : WIMGAPI is a PITA when it comes to threading and callbacks...

 

Regards,

Erwan



#355 Kees777

Kees777
  • Members
  • 3 posts
  •  
    Netherlands

Posted 12 January 2014 - 07:58 AM

Hello,

 

I want to virtualize a harddisk that is from an old ssl/vpn appliance. Therefor I took the harddisk out of the appliance and mounted it to my computer. The disk contains several partitions. I think it is vital that all partitions must be preserverd. Some are for licenses, etc.

 

Hereto I thought to use clonedisk 2.0 and start with creating a backup to image. (That is the first step in obtaining vmdk file right?)  But I get the error "could not createfile"?

 

Any idea what went wrong? Thanks.

 

Jan-Kees



#356 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 12 January 2014 - 09:45 AM

Hi Kees777,

 

If you want all partitions then indeed you need to select a 'disk' item, not a 'part' item.

 

Regarding the createfile error it is either an issue when accessing the "to be cloned" disk or when creating the target image.

I would need a screenshot to know more.

 

Once you have an image file of your disk, you will indeed be able to generate a vmdk pointing to the img file.

I cannot guarantee thus if it will start in vmware : some O.S will accomodate and redetect devices, some others not.

 

Regards,

Erwan

 

PS : download latest version (2.0.1) which will give you more details on the createfile error when backuping a disk or partition.



#357 Kees777

Kees777
  • Members
  • 3 posts
  •  
    Netherlands

Posted 12 January 2014 - 02:13 PM

Hi Erwan,

 

I just downloaded the version 2.0.1 from the website. I realize the error was simply caused because I had launched the program without administrator permission.

 

So now I created an "backup to image" from the disk. I noticed that the file was created without any extension. So I renamed the file to sa700.img. Next step is to make a vmdk file from the img file.

Hereto I am now in advanced mode and , in "disk image" section, where it says "Turn a Disk Image into a Vmware or MS Virtual Server file".

I have the img file selected and click on "Make", it has already the "save as type" selected as vmdk and I select a location and a file name.

I get now a popup that says " wrong extension!". What went wrong?

 

Cheers,

 

Jan-Kees



#358 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 12 January 2014 - 03:47 PM

You need to call the file XXX.vmdk (the vmdk extension is important).

If the extension is different from '.vmdk' then you'll get "wrong extension" error.

 

The vmdk is basically a text file with basic informations for vmware.

Clonedisk will simply calculate the cylinder/head/sector (c.h.s) for you based on the image file you have selected.

With that vmdk you shall then be able to add it to a vmware guest.

 

Example below :

# produced by CloneDisk
# Disk DescriptorFile
version=1
CID=ded23225
parentCID=ffffffff
createType="monolithicFlat"
# Extent description
RW 2097152 FLAT "test.img" 0
# The Disk Data Base
#DDB
ddb.adapterType = "buslogic"
ddb.geometry.sectors = "63"
ddb.geometry.heads = "255"
ddb.geometry.cylinders = "131"
ddb.virtualHWVersion = "4"


#359 Kees777

Kees777
  • Members
  • 3 posts
  •  
    Netherlands

Posted 13 January 2014 - 01:49 PM

Hi Erwan,

 

It worked! To explicitly having to type in the extension (vmdk) is not very intuitive though.

Vmware guest boots now. I see a boot loader. Now next problem is to change the network interface to E1000. No idea how to do that with vmware workstation. But this is now off topic.

 

Thanks.

 

Jan-Kees



#360 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 13 January 2014 - 03:08 PM

Hi Kees,

 

Good news : happy it worked out for you.

 

I am no linux expert (it is linux right?) but I guess you would need to add/mount the correct network drivers.

I also believe you have several network cards possible in vmware workstation : may be one them will suit your O.S?

 

Anyway, thanks for the feedback : most useful for me and others.

 

The scenario "Backup disk to img, then make a vmdk for that img in order to start the machine in VMWare" is a challenging one.

Ideally one would use "vmware converter" but when the harware is down (server not starting, etc) all you have left is a cold/offline convert solution.

 

Regards,

Erwan



#361 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 26 January 2014 - 09:47 AM

Hi Erwan,

 

Thanks for the new version 2.0.3.  I have a tool named vscopy to create volume shadow copies. It assigns a letter to the volume shadow copy. CloneDisk does not display them in the Image<->Disk pane. However, the Advanced pane is showing the shadow copies identified by a letter. Could you fix it so that I can backup a volume shadow copy of a partition?

 

My tool to reproduce the case :

 

http://vortex.masmco...s/vscopy101.zip

 

OS = Windows XP Sp3

 

Thanks



#362 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 26 January 2014 - 02:39 PM

Hi Vortex,

 

volumeshadow support is next on my todo list.

 

Can you tell me more on the command line for vscopy.exe? Usage : vscopy <volume_letter> <assigned_letter> <file_to_execute> ?

 

Side note :

 

-in the advanced/informations tab, I am listing dos devices (thru querydosdevices API) whereas I am listing logical drives (thru getlogicaldrives API).

An inconsistency I am willing to fix in future versions.

 

-in the advanced/dosdevices tab, you can already mount a drive x: pointing to a volume \\?\GLOBALROOT\Device\HarddiskVolumeShadowCopyN.

Next to that, in the advanced/symlink tab, you can then create a symbolic link pointing to that x: drive.

One could then capture this folder to a wim file using clonedisk advanced/wim tab.

 

 

Regards,

Erwan

 

edit : for the record, see a similar discussion here around vss and live capture.



#363 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 26 January 2014 - 04:09 PM

Hi Erwan,

 

Thanks for the information.

 

An example :

 

vscopy.exe C: V: copyfiles.bat

 

copyfiles.bat:

 

copy "V:\Documents and Settings\Vortex\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook\*.*" D:\Backup /y

 

You can specify any batch file or executable here. V: is the volume shadow copy of the partition C:



#364 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 27 January 2014 - 10:11 AM

Oki, got it.

 

I dropped getlogicaldrives api and now use querydosdevice.

I will publish a new version later today.

 

Then I could test the following (windows Xp) : vscopy.exe c: x: "c:\_dev\system\clonedisk\clonedisk.exe".

This way one could backup a vss snapshot of a live drive. (need to test that part).

 

See attached screenshot.

 

Regards,

Erwan

 

clonedisk_vss.png



#365 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 27 January 2014 - 06:44 PM

Version 2.0.4 out
 
fixed : support for drives > 2147483647 sectors, now up to 4294967295 sectors
fixed : cleaned all pchar to pansichar to prepare a move to unicode (where pchar=pwidechar)
removed : madsecurity/madshi, preparing for a 64bits version of clonedisk
modified : use ms offlinereg for offline registry rather than mounting the hive (less intrusive on the target hive)
modified : dropped getlogicaldrives api in favor or querydosdevice
added : set symbolic link
added : set volume point
 
One should now be able to trigger vscopy.exe c: x: "c:\_dev\system\clonedisk\clonedisk.exe" to backup a vss snapshot.
Or else to add a dosdevice pointing to an existing vss snapshot volume and then back it up.
 
/Erwan


#366 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 27 January 2014 - 07:36 PM

Hi Erwan,

 

Thanks for the new release. Now, I see the volume shadow copy in the main pane.



#367 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 27 January 2014 - 07:39 PM

Thanks for the feedback.

 

I could not test a backup yet, let me know if you have a change to perform this test.

 

/Erwan



#368 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 28 January 2014 - 08:15 AM

Hi Erwan,

 

I tried to create a .wim backup of a volume shadow copy but CloneDisk displayed an exception error. Attached is the error report.

Attached Files



#369 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 28 January 2014 - 08:20 AM

Hi Vortex,

 

Will have a look.

Sending the bug report is perfect.

 

In the meantime, as the issue would be with the WIM process, could you try to backup to a raw img instead?

 

Thanks,

Erwan

 

Edit1 :

Backuping a VSS snapshot to a raw image works fine on my xp pro 32 bits. See screenshot.

WIM seems to be the faulty part. Checking now.

 

Edit2 :

Got the WIM backup against VSS snapshots fixed. Will issue a new version later this afternoon.

Attached Thumbnails

  • clonedisk_vss2.png


#370 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 28 January 2014 - 06:23 PM

Version 2.0.5 out

 

fixed : will properly catch message from wimgapi
added : will check presence of wimgapi
 
Thanks to Vortex for useful feedback and tests.
 
/Erwan


#371 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 29 January 2014 - 12:37 PM

Hi Erwan,

 

Backuping a raw image using VSS works fine.

 

wim backup with VSS works properly. I can restore the image. Thanks. Any chance to skip the page file and the folder System Volume Information during wim backup?



#372 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 30 January 2014 - 04:32 PM

Hi Vortex,

 

I should be able to do it.

The way I see it : if a wim_exclude.txt file exists next to the main exe, clonedisk will ignore files listed in the txt file while capturing to WIM.

 

How does this sound?

Regards,

Erwan



#373 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 30 January 2014 - 07:26 PM

Hi Erwan,

 

Good idea. By default, you can even omit the pagefile and the system volume Information folder like imagex.exe.



#374 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 31 January 2014 - 03:42 PM

Version 2.0.6 out

added : will exclude files listed in wimscript.ini (if exists) when capturing to wim

 

wimscript.ini has the same format as the one used by imagex 

[ExclusionList]
\$ntfs.log
\hiberfil.sys
\pagefile.sys
"\System Volume Information"
\RECYCLER
\$RECYCLE.BIN
\Windows\CSC


#375 erwan.l

erwan.l

    Gold Member

  • Developer
  • 2461 posts
  • Location:Nantes - France
  •  
    France

Posted 02 February 2014 - 07:17 PM

Version 2.0.7 Out

  • modified : regorganised menus into clone, disk and volume categories
  • added : ability to backup and restore to/from devio (from Imdisk / Olof)

 

I clone disks a lot, most of the time from a Winpe.

In order to retrieve my disk image file, I each time have 2 choices : use a windows share on my network, or plug a usb disk to my "to be cloned" computer.

It is not always practical and adds an extra step each time.

 

Therefore I added a feature to CloneDisk to use Devio from Olof (Imdisk author amonstg many other great tools).

On my proxy (where I store my disk images) : i run devio 9000 c:\disk.img 0 0, and on my winpe, I can either, backup to, or restore from, my devio daemon.

This makes my cloning process easier and quicker.

 

Regards,

Erwan

Attached Thumbnails

  • devio.png





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users