Jump to content











Photo
* * * - - 1 votes

SUCCESS: Auto-Eject of the CD after Shutdown/Reboot


  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 September 2007 - 08:27 AM

Hello,

in 2006 I built a XP-BartPE-CD.... and I was able to insert an auto-eject for the CD-Medium after I shutted down / rebooted the Livesystem


Is there a possibility in VistaPE for this???? I didnt find it.......

If anyone could help... it would be great........

#2 steelbone

steelbone

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 126 posts
  •  
    Austria

Posted 27 September 2007 - 10:05 AM

Hi :cheers:

the bartpe + ubcdwin used shutdown.exe /reboot /eject command

http://paraglidernc....ns/shutdown.htm

I think this is also nice to have in vistape :cheers:

i will test this and i try to build script to build this into the startmenu.

regards

steel

#3 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 15 February 2008 - 08:38 AM

Okay,

after having posted this in 2007, I am asking this again:

Is there meanwhile a possibility to realize an autoeject-funktion after that VistaPE shuts down?

#4 NightMan

NightMan

    Frequent Member

  • .script developer
  • 433 posts
  • Location:Russian, Moscow

Posted 20 February 2008 - 08:19 AM

Is there meanwhile a possibility to realize an autoeject-funktion after that VistaPE shuts down?


BS Explorer 2.0.0.1 can eject CD during shuts down, this version included in VistaPE v.12, but i not test eject function... why you can not eject it manually? :)

#5 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 19 March 2008 - 08:29 AM

BS Explorer 2.0.0.1 can eject CD during shuts down, this version included in VistaPE v.12, but i not test eject function... why you can not eject it manually? :thumbsup:



Hello NightMan,

surely I CAN eject it manually..... but I am going to build a Live-CD with several commercial programs and also data that is not meant for everybody.... the thing is:
If the CD would eject automatically I will be "reminded" to take the CD with me, after having worked at someone's workstation... so the thing is:

I must not forget the CD in the PC....... :tabletalk:))


I know, that with BartPE-Builder an auto-eject-function works..... but I want to use Winbuilder and VistaPE........

#6 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 19 March 2008 - 08:55 AM

st-dv
you can build small apps to do it
i use Autoit.
http://www.autoitscript.com/forum/index.ph...;eject+cd\
http://www.autoitscript.com/forum/index.ph...;eject+cd\

just compile put to sys in own PE compilation and go :thumbsup:

Regards

#7 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 19 March 2008 - 09:44 AM

st-dv
you can build small apps to do it
i use Autoit.
http://www.autoitscript.com/forum/index.ph...;eject+cd\
http://www.autoitscript.com/forum/index.ph...;eject+cd\

just compile put to sys in own PE compilation and go :thumbsup:

Regards



Hello IXXI,

thank you for that link....... but I think that my knowledge is not enought for beeing able to to that.........

Do YOU - perhaps - already have built such a script for VistaPE?

I would be so thankful if I could use it....

#8 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 20 March 2008 - 01:17 PM

well, after small play with it its looks like standard cdTray open dont want to play under PE :thumbsup:) but i find other funny way to open it under pe :D
we have old utils call eject.exe and i take it compile in to me.exe, check drive name and open it :D
in attach you will find one cdo.exe just put it in windows\system32 or to own super dir in PE.iso and from console just type cdo.exe

Check it and let me know.

Btw about the script, hmm i dont have idea about this maybe we dont need script to add it to PE just test if its ok we can play with script :tabletalk:

Cheers

Attached Files

  • Attached File  cdo.zip   206.71KB   392 downloads


#9 was_jaclaz

was_jaclaz

    Finder

  • Advanced user
  • 7100 posts
  • Location:Gone in the mist
  •  
    Italy

Posted 20 March 2008 - 01:40 PM

For the record, VBS should work as well:
http://www.tutorials...ectLoad-DVDROM/

And these ones are as well worth a try:
http://www.softpedia...ous/Eject.shtml
http://www.wineject....features.en.php

http://www.kohnos.net/tools/tools.html
http://www.kohnos.ne...tools/eject.exe

jaclaz

#10 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 20 March 2008 - 05:57 PM

well, after small play with it its looks like standard cdTray open dont want to play under PE :thumbsup:) but i find other funny way to open it under pe :D
we have old utils call eject.exe and i take it compile in to me.exe, check drive name and open it :D
in attach you will find one cdo.exe just put it in windows\system32 or to own super dir in PE.iso and from console just type cdo.exe

Check it and let me know.

Btw about the script, hmm i dont have idea about this maybe we dont need script to add it to PE just test if its ok we can play with script :tabletalk:

Cheers




Okay, when I run the ocd.exe in HOST-System my CD-Drive ejects.... but that could not work in VistaPE, because the OCD runs from CD, or do I not understand right?

#11 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 20 March 2008 - 07:15 PM

Okay, when I run the ocd.exe in HOST-System my CD-Drive ejects.... but that could not work in VistaPE, because the OCD runs from CD, or do I not understand right?

no no no :thumbsup:
i write cdo.exe and now its working under PE :tabletalk: tested on VistaPE 2.0 from USB stick.
If you include cdo.exe to boot.wim its will be start from RAM so its will be ok.

Add it boot.wim and check.


Ragards

#12 Nuno Brito

Nuno Brito

    Platinum Member

  • .script developer
  • 10549 posts
  • Location:boot.wim
  • Interests:I'm just a quiet simple person with a very quiet simple life living one day at a time..
  •  
    European Union

Posted 20 March 2008 - 07:43 PM

...
I must not forget the CD in the PC....... :D))
I know, that with BartPE-Builder an auto-eject-function works..... but I want to use Winbuilder and VistaPE........



This is very true - already lost count how many times I've forgot about the CD on the drive after working on some machine somewhere.

This would be a good feature indeed! :thumbsup:

-----------

lxxl:
[portuguese]
Bem vindo aos fórums, se precisares de ajuda nalguma coisa avisa! :tabletalk:
[/portuguese]


[english]
Welcome to the forums, if you need any help let me know!
[/english]

#13 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 21 March 2008 - 08:29 AM

Okay,

running the cdo.exe from Ram ("Boot-Drive", I copied the EXE into system32-folder) the CD-Drive ejects........

And now? :thumbsup:

How do we AUTO-eject it after pressing the Reboot / Shutdown - Button ??

#14 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 21 March 2008 - 09:43 AM

now its time to digg in PE to add execute cdo.exe to some turn OFF script or something ;D

#15 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 21 March 2008 - 09:59 AM

now its time to digg in PE to add execute cdo.exe to some turn OFF script or something ;D



Okay.... I will try a little bit........ but I know that I am not good enough to find out that..... I' m not a programmer.... just a user..... :thumbsup:

There are these buttons "shutdown" and "reboot" in VistPE-Startmenu...... I think they are in "Explorer-Vista-Shell-Script"....

But I think that I can not do that..... it is a little bit too difficult for me..... but I will try.....

#16 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 25 March 2008 - 11:25 AM

Okay.... I will try a little bit........ but I know that I am not good enough to find out that..... I' m not a programmer.... just a user..... :thumbsup:

There are these buttons "shutdown" and "reboot" in VistPE-Startmenu...... I think they are in "Explorer-Vista-Shell-Script"....

But I think that I can not do that..... it is a little bit too difficult for me..... but I will try.....

did you pass it ?

i just back from holidays, and i have better idea :tabletalk: i can mix wpeutil shutdown command with cdo.exe and by starting cdo.exe you will have eject and shutdown :D

lxxl

#17 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 26 March 2008 - 08:17 AM

did you pass it ?

i just back from holidays, and i have better idea :tabletalk: i can mix wpeutil shutdown command with cdo.exe and by starting cdo.exe you will have eject and shutdown :D

lxxl



Hello,

no I didn't....... I am not familiar enought with these things... :thumbsup:
Because the Shutdown/Reboot Shortcuts are integrated in the "explorer-shell-script" I think...... I cant do that.....

Have you a solution?

#18 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 26 March 2008 - 02:55 PM

hi st-dv

ok try this one shutdown.exe
auto open cd and after 1 sec shutdown system :thumbsup:

Regards

Attached Files



#19 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 March 2008 - 10:21 AM

hi st-dv

ok try this one shutdown.exe
auto open cd and after 1 sec shutdown system :thumbsup:

Regards



Hello,

I am sorry but the shutdown.exe does not work..... I copied it to "programs-folder" in "boot-partition" (RAM)...... made a shortcut to desktop..... the pc shuts down..... but no eject.....

Did I understand something wrong? I tried it with Virtualbox, VMware (with a real CD) and at my host-PC with a real burned CD........

#20 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 27 March 2008 - 10:25 AM

its normal desktop pc ? or notebook ?
i test it on NB and i make small mistake on normal PC we need more time to open door :thumbsup:
i will rewrite code to wait for CD door open and shutdown

give me a sec

#21 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 March 2008 - 10:30 AM

its normal desktop pc ? or notebook ?
i test it on NB and i make small mistake on normal PC we need more time to open door :thumbsup:
i will rewrite code to wait for CD door open and shutdown

give me a sec



Okay.... it is a notebook.... could not try it on a desktop-pc........ I also think that the problem is, that VistaPE shuts down "too fast".....

#22 Mati

Mati

    Newbie

  • Members
  • 18 posts
  •  
    Poland

Posted 27 March 2008 - 10:39 AM

check this one
wait time before shutdown = 5sec

check and let me know

Attached Files



#23 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 March 2008 - 10:42 AM

check this one
wait time before shutdown = 5sec

check and let me know



Okay,

I am going to pause now stopping working for 20 minutes.... after that I will try out the file.... and tell you........ thank you till now....

#24 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 March 2008 - 11:48 AM

Okay,

I am going to pause now stopping working for 20 minutes.... after that I will try out the file.... and tell you........ thank you till now....



It did not work. The System shuts down after a few seconds.... but the CD does not eject..... on the other hand.... when executing your CDO.exe separatly the CD ejects......

A question: What did you do with that shutdown.exe? I just have to copy it to somewhere in ram, make a shortcut and execute it, or not?

#25 st-dv

st-dv

    Frequent Member

  • Members
  • 121 posts
  •  
    Germany

Posted 27 March 2008 - 12:38 PM

It did not work. The System shuts down after a few seconds.... but the CD does not eject..... on the other hand.... when executing your CDO.exe separatly the CD ejects......

A question: What did you do with that shutdown.exe? I just have to copy it to somewhere in ram, make a shortcut and execute it, or not?




No no no.... forget it...... I T W O R K E D !!!!!!!!!

super, thank you.... so the shutdown.exe worked.... now how do I realize the restart?
And how would it be possible to use different icons (the red and green ones) for my shortcuts?

Then I would be really really happy..... :thumbsup:




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users