Jump to content











Photo
- - - - -

Memtest starts instead of E2B


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Westindieman

Westindieman
  • Members
  • 5 posts
  •  
    United Kingdom

Posted 20 March 2016 - 10:23 PM

Hi. Relatively newbie here. I have created a boot disk with Toshiba Transmemory MX USB flash and it boots OK from 2 of my computers at home but I have a PC that is used as a media server and the USB goes straight to memtest with no other options. Is there a reason this may be happening on one computer? The media server has MSI motherboard.

 

Thanks



#2 steve6375

steve6375

    Platinum Member

  • Developer
  • 6997 posts
  • Location:UK
  • Interests:computers, programming (masm,vb6,C,vbs), photography,TV,films,guitars, www.easy2boot.com
  •  
    United Kingdom

Posted 20 March 2016 - 10:47 PM

http://www.easy2boot.com/faq-/

 

about 10 up from the bottom



#3 Westindieman

Westindieman
  • Members
  • 5 posts
  •  
    United Kingdom

Posted 21 March 2016 - 07:05 PM

Thanks very much for the reply. I did look through some of the FAQ but could find no search option. I had already tried deleting the EFI folder but nothing booted. I will look to try some of the other options later.

Thanks



#4 steve6375

steve6375

    Platinum Member

  • Developer
  • 6997 posts
  • Location:UK
  • Interests:computers, programming (masm,vb6,C,vbs), photography,TV,films,guitars, www.easy2boot.com
  •  
    United Kingdom

Posted 22 March 2016 - 09:13 AM

Your media server PC has UEFI firmware instead of a Legacy BIOS.

Go into the firmware setup menu (e.g. press F2 or ESC at power up) and enable CSM\Legacy boot, disable Fast Boot and disable Secure Boot.

Then it should boot from the E2B drive.



#5 Westindieman

Westindieman
  • Members
  • 5 posts
  •  
    United Kingdom

Posted 24 March 2016 - 11:25 AM

Many thanks. I had tried it before many times but today I have checked through everything in the BIOS and found there was a Windows 8.1 option which I disabled, now it works.

 

Thanks



#6 steve6375

steve6375

    Platinum Member

  • Developer
  • 6997 posts
  • Location:UK
  • Interests:computers, programming (masm,vb6,C,vbs), photography,TV,films,guitars, www.easy2boot.com
  •  
    United Kingdom

Posted 24 March 2016 - 11:46 AM

Many thanks. I had tried it before many times but today I have checked through everything in the BIOS and found there was a Windows 8.1 option which I disabled, now it works.

 

Thanks

 

Can you give the exact name of the option please (for future reference and so that others may learn).



#7 Westindieman

Westindieman
  • Members
  • 5 posts
  •  
    United Kingdom

Posted 27 March 2016 - 10:26 AM

In the advanced menu was a Windows 8 configuration option, I disabled it and when I reboot the USB has other boot options than the UEFI.

One more question though less pressing, is there a way to boot and display Windows array drives?



#8 steve6375

steve6375

    Platinum Member

  • Developer
  • 6997 posts
  • Location:UK
  • Interests:computers, programming (masm,vb6,C,vbs), photography,TV,films,guitars, www.easy2boot.com
  •  
    United Kingdom

Posted 28 March 2016 - 09:44 AM

Sorry, don't know what you mean by Windows array drives?



#9 Westindieman

Westindieman
  • Members
  • 5 posts
  •  
    United Kingdom

Posted 02 April 2016 - 12:22 PM

Sorry, I mean the RAID array. I have created a Windows 8 RAID array which stores my backups and when I boot from the E2B disk this drive isn't displayed.

 

Thanks






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users