Jump to content











Photo
- - - - -

pppoe support for Win7PE

win7pe pppoe

  • Please log in to reply
78 replies to this topic

#1 raptor7

raptor7
  • Members
  • 9 posts

Posted 10 December 2011 - 04:48 PM

Is there a way to set up a pppoe connection in Win7PE ? As far as I can see there's no related script similar with what exists for LiveXP (PEDialup.script of Kare). I'm aware of wimb's project Make_PE3 (where adsl/pppoe is working by default of course, with proper network drivers) but I prefer winbuilder-based projects because they are easier to customize.
Thanks

#2 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 22 January 2012 - 10:06 PM

This is a working "plugin" for pppoe, ADSL and old telephone modem internet service:
http://www.mediafire...rvov854gk1tm3ov

But it has a drawback, the plugin needs a boot.wim extracted from a Wimb's 7pe_x86_E.iso.
I use the windows folder only, and it is better to delete *.cmd, and *.reg files from system32. The other folders are from the normal boot.wim

If a normal boot.wim is used I always get the error 797 (modem no found, modem removed, etc.)
Seakz , at the 911Cd forum make_PE3 thread, explains why the error and gives the solution but I could not implement it for winbuilder.
Anyway, you may tray using a normal boot.wim and enabling the scripts that are in the plugin 4testing folder, which are scripts translated from make_PE3 project .reg files.

Tested for x86 and Ultimate.

#3 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 22 January 2012 - 10:47 PM

Could you please give the URL to the post from Seakz, where he explains this error 797.
I can't find it.

:cheers:

#4 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 23 January 2012 - 12:28 AM

Here:
http://www.911cd.net...eaded&start=100

#5 raptor7

raptor7
  • Members
  • 9 posts

Posted 23 January 2012 - 06:26 AM

Thanks, will study it.

#6 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 01:35 PM

@Oscar
I'm a bit confused. Maybe i misunderstood your post.

You said, that your scripts only works correctly, if a boot.wim extracted from a Wimb's 7pe_x86_E.iso is used as source, because of error 797.

But SEAKZ states in the linked post, (Thank you btw. for that!) that the problem lies in the set registry permission.

I have a bit of trouble, to link wrong registry permissions to the need of a special source.

Hope you can clear this up for me.

:cheers:

#7 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 23 January 2012 - 01:52 PM

@Oscar


I have a bit of trouble, to link wrong registry permissions to the need of a special source.


:cheers:


Me too, in this matter I am more brute force than brains, I do not know why it works, but what I suspect is that boot.wim hives from Wimb project have the necessary permissions.

#8 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2281 posts
  •  
    Netherlands

Posted 23 January 2012 - 02:26 PM


; First Take Ownership and Grant full access for PE3-SYSTEM and PE3-SOFTWARE hive - Then Import Registry Settings

_GUICtrlStatusBar_SetText($hStatus," Owner and Full Access of PE3-SYSTEM hive - wait .... ", 0)

$val = ShellExecuteWait('"' & @ScriptDir & "AIK_Tools" & $PArch & "SetACL.exe" & '"', "-on " & '"' & "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEM" & '"' & " -ot reg -rec yes -actn setowner -ownr " & '"' & "n:S-1-1-0;s:y" & '"', "", "open", @SW_HIDE)

$val = ShellExecuteWait('"' & @ScriptDir & "AIK_Tools" & $PArch & "SetACL.exe" & '"', "-on " & '"' & "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEM" & '"' & " -ot reg -rec yes -actn ace -ace " & '"' & "n:S-1-1-0;p:full;s:y" & '"', "", "open", @SW_HIDE)

_GUICtrlStatusBar_SetText($hStatus," Owner and Full Access of PE3-SOFTWARE hive - wait .... ", 0)

$val = ShellExecuteWait('"' & @ScriptDir & "AIK_Tools" & $PArch & "SetACL.exe" & '"', "-on " & '"' & "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SOFTWARE" & '"' & " -ot reg -rec yes -actn setowner -ownr " & '"' & "n:S-1-1-0;s:y" & '"', "", "open", @SW_HIDE)

$val = ShellExecuteWait('"' & @ScriptDir & "AIK_Tools" & $PArch & "SetACL.exe" & '"', "-on " & '"' & "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SOFTWARE" & '"' & " -ot reg -rec yes -actn ace -ace " & '"' & "n:S-1-1-0;p:full;s:y" & '"', "", "open", @SW_HIDE)




This is what makes the difference ......

In the source PE there are a lot of limited permissions ....

:cheers:

#9 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 02:30 PM

They do. But do you copy over the whole hives?

:cheers:

#10 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 02:31 PM

Cossposting!

Thanks wimb for the explaination.

:cheers:

#11 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 23 January 2012 - 03:03 PM

; First Take Ownership and Grant full access for PE3-SYSTEM and PE3-SOFTWARE hive - Then Import Registry Settings, etc., etc...

But how?
I dont know how, I have tried without success because I only suspect how winbuilder and registry hives work and it is not enough, my knowledge about it is not so fine as my English. :rolleyes:

#12 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 03:20 PM

Just like in wimbs example, with SetACL.exe

You can also do it manually with regedit.

:cheers:

#13 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 23 January 2012 - 04:18 PM

@MedEvil

Can you upload a modify and better pppoe pluigin?

#14 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 04:30 PM

At the moment i'm fighting to understand your plugin. Once i'm doing that, i will try to create an easier one.

:cheers:

#15 0scar

0scar

    Member

  • Members
  • 90 posts

Posted 23 January 2012 - 04:51 PM

Something important:
The use of another boot.wim implies disabling in winbuilder the option of mounting boot.wim and install.wim and the use of extracted images.

Menu of winbuilder:
Main configuration
Image configuration
[x] Use your extracted wim folders (instead of mounting images)

To extract de images I use 7zip, within install.zip there are five images, I use the number 5 Ultimate.
In boot.wim there are two images, I extract the number 2, an then I replace the windows folder with the windows folder from make_PE3's boot.wim

#16 CD-RW

CD-RW

    Member

  • Members
  • 45 posts
  •  
    Germany

Posted 23 January 2012 - 05:20 PM

Hello,

with SetACL.exe went the Error "797" away. now can install modem driver, all services works.
my new Error is 680 "no dial tone". anybody ideas ?

#17 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 06:19 PM

What MODEM are we talking about? A DSL MODEM or an analog one?

:cheers:

#18 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2281 posts
  •  
    Netherlands

Posted 23 January 2012 - 06:23 PM

In Make_PE3 I have also added file rasphone.pbk in folder

Make_PE3PE3_modPE3_addx86ProgramDataMicrosoftNetworkConnectionsPbk

Also file driver_fix.cmd in folder Make_PE3PE3_modPE3_addx86WindowsSystem32 contains (derived from configras.cmd)

ECHO.

ECHO  Start Broadband - Wait ...

ECHO.

cmd /c "netcfg.exe -e -c p -i MS_NDISWAN && netcfg.exe -e -c s -i MS_RASMAN && netcfg.exe -e -c p -i MS_PPPOE"


Hope this helps.

:cheers:

#19 CD-RW

CD-RW

    Member

  • Members
  • 45 posts
  •  
    Germany

Posted 23 January 2012 - 06:43 PM

@MedEvil

I use a analog 56k "elsa" modem. its more than 10 years old. but it works.
my current state: 680 error went away. now modem try to connect to server.
in german: "computer im Netzwerk anmelden" think, any settings wrong.

its near to successfull.

#20 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 23 January 2012 - 07:47 PM

Sorry Kare, can't help you debug, i have ISDN.

But at that stage, the server authentication by PAP/CHAP is happening. You might want to look at that a bit closer.
A Telnet client is a great help at debugging myserious MODEM problems.

:cheers:

#21 wtrabbit

wtrabbit
  • Members
  • 4 posts
  •  
    United States

Posted 23 January 2012 - 11:19 PM

Hi Wimb and everyone who is helping with this topic!

I think that this solution (adding PPPOE to winpe) may be the solution I have been looking for to add VPN support to WinPe as there are portable VPN solutions but they require dialup protocols.

Sorry for such a newbie question but can you please explain how to utilize the code above that Wimb posted - the fix via the SetACL.exe method above? Is this a winbuilder script, command line (bat/cmd) file, AutoIt code, etc? I am not sure what to do with the code.

Also - what is the diver_fix.cmd file used for?

Hopefully I can help contribute to this thread to help others as well.
Thank you all for your time and effort.

#22 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2281 posts
  •  
    Netherlands

Posted 24 January 2012 - 06:50 AM

Sorry for such a newbie question but can you please explain how to utilize the code above that Wimb posted - the fix via the SetACL.exe method above?

The code is part of the given AutoIt3 program source code Make_PE3.au3

If you want to use SetACL.exe manually, then it might be easier to study the Make_PE3.cmd program (use R-mouse and Edit to open in Notepad)
More Info on using SetACL http://helgeklein.com/

After mounting boot.wim of your PE then you can Load the SYSTEM and SOFTWARE registry hive of your PE as PE3-SYSTEM and PE3-SOFTWARE
and then use R-mouse to open command window at Make_PE3AIK_Toolsx86 and use SetACL.exe according to

Take Ownership and Grant full access of PE3-SYSTEM and PE3-SOFTWARE hive according to:

SetACL.exe -on "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEM" -ot reg -rec yes -actn setowner -ownr "n:S-1-1-0;s:y"

SetACL.exe -on "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEM" -ot reg -rec yes -actn ace -ace "n:S-1-1-0;p:full;s:y"



SetACL.exe -on "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SOFTWARE" -ot reg -rec yes -actn setowner -ownr "n:S-1-1-0;s:y"

SetACL.exe -on "HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SOFTWARE" -ot reg -rec yes -actn ace -ace "n:S-1-1-0;p:full;s:y"


But it is much easier to use the program .....

driver_fix.cmd is readable in Notepad and is the code to Install drivers and to Start Services after booting in your PE.

:cheers:

#23 raptor7

raptor7
  • Members
  • 9 posts

Posted 24 January 2012 - 06:51 AM

... But it has a drawback, the plugin needs a boot.wim extracted from a Wimb's 7pe_x86_E.iso.

It would be interesting to have the script working for win7PE but with this procedure seems to be a bit complicated (for me at least)... you rather then use wimb's iso directly... anyhow thanks everybody for their efforts.

#24 CD-RW

CD-RW

    Member

  • Members
  • 45 posts
  •  
    Germany

Posted 24 January 2012 - 07:02 AM

Hello,

have good news. yesterday and today can successfull connect to internet with my modem.
it works now with win7pe. it need many installs to works. now can create a new script.
now filtering files and installs. is a bad job.

Kare
--

#25 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2281 posts
  •  
    Netherlands

Posted 24 January 2012 - 07:22 AM

Kare, nice to hear that PPPoE is working now for you !

May be this info given earlier to MedEvil can help you to collect files and registry:

PPPoE and Dialup require quite a lot of extra files and registry entries.

Search for PPPoE and you find the list of needed extra files in WIN7_add_explor.txt given between

; PPPoE Support - ADSL Broadband - October 12, 2010 - needs RasMan + ShellHWDetection + SstpSvc + TapiSrv services
........
// Wireless Connect - Added November 21, 2010


Also required in 7 PE (may be some more ....)
Make_PE3PE3_modPE3_addx86ProgramDataMicrosoftNetworkConnectionsPbk


Registry entries:
search for PPPoE occurring in files in folder Make_PE3PE3_modPE3_regx86
e.g.
File PE3-SYSTEM_WLAN.reg has PPPoE sections:
; RasMan + ShellHWDetection + SstpSvc + TapiSrv services needed for Broadband PPPoE - ADSL Connect
[HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEMControlSet001servicesTapiSrv]

; PPPoE package Support - Added Oct 26, 2010
[HKEY_LOCAL_MACHINEPE3-SYSTEMControlSet001ControlWinlogonNotificationsComponentsSens]


Also File PE3-SOFTWARE_WLAN.reg and PE3-USER.reg have PPPoE section

:cheers:





Also tagged with one or more of these keywords: win7pe, pppoe

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users