Jump to content











Photo
* * * * * 4 votes

Make-PE3 Program to Create Portable Windows 7 PE

7pe tutorial

  • Please log in to reply
867 replies to this topic

#101 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 29 July 2010 - 09:05 PM

As said before. If a Win7 install contains all the tools needed, i do not understand, why you can't extract the needed files simply from the install DVD, instead of this complicated process.
You could do the same with the WAIK and let people build a PE3, without the need to ever install the WAIK.
But it is your project and i don't want to tell you, how to run it.

:cheers:

#102 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 30 July 2010 - 05:18 AM

ChinaDragon is using Make_PE3 to build Portable Windows 7 PE with native language user interface.

Without problem he has build Simplified and Traditional Chinese and also German versions of Portable Windows 7 PE

http://www.911cd.net...o...23931&st=30

:cheers:

#103 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 30 July 2010 - 08:11 AM

i manually try and

C:\Documents and Settings\vvurat>reg load HKLM\PE3-SYSTEM "C:\Make_PE3\win7pe_x86
\mount\Windows\System32\config\SYSTEM" >nul

Error: Unknown Return Code 317

there is C:\Make_PE3\win7pe_x86\mount\Windows\System32\config\SYSTEM hive in that location

any idea?


Different registry of winre.wim as compared to winpe.wim ?
winre.wim has Trusted Installer permissions

Check if the same command is working for mounted winpe.wim

C:\Documents and Settings\vvurat>reg load HKLM\PE3-SYSTEM "C:\winpe3_x86\mount\Windows\System32\config\SYSTEM"

Check if you still can make pe3_x86.iso using option 4 of Make_PE3.cmd

#104 vvurat

vvurat

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 319 posts

Posted 30 July 2010 - 08:34 AM

i make it from boot.wim under xp. i copied boot.wim to mentioned folder from setup dvd. i don't have winre.wim. it mounted read write i checked. my HKLM has system and administrator read write only. i am under admin rights user.

#105 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 30 July 2010 - 08:43 AM

In fact the manually failure to load remote registry of mounted boot.wim,
proves that your problem is NOT in the program.

Check if you still can make pe3_x86.iso using option 4 of Make_PE3.cmd

#106 vvurat

vvurat

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 319 posts

Posted 30 July 2010 - 08:49 AM

just i want an evidence of another user can build it under xp without waik succesfully. i will accept my xp problematic then.

#107 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 30 July 2010 - 08:52 AM

just i want an evidence of another user can build it under xp without waik succesfully. i will accept my xp problematic then.

Most of the time I do it this way (and that is many times ....)

May be you can try with XP OS on other computer or make a fresh install of full fresh XP on present computer.

#108 MedEvil

MedEvil

    Platinum Member

  • .script developer
  • 7771 posts

Posted 30 July 2010 - 03:49 PM

Wimb, your program is without a doubt the worst mislabeled, most user unfriendly program, i have ever seen.
Just tryed to collect the needed tools which for some reason can't be found on my computer, from an installed Win7 of a friend.
Your program stoped with an error, flashdrive full.
Appearantly it didn't just collect the required tools, but wanted to collected a whole PE together. :dubbio:

At this point, i lost any interest in your project.
If the creation is so cumbersome, that i can't even get a failed build in 2 days. It's definitly not worth investing any more time.


:)

#109 PaPeuser

PaPeuser

    Silver Member

  • Advanced user
  • 787 posts
  •  
    United States

Posted 30 July 2010 - 03:58 PM

wimb i want to thank you again for this great work,

#110 Lancelot

Lancelot

    Frequent Member

  • .script developer
  • 5013 posts
  • Location:Turkiye/Izmir
  • Interests:*Mechanical stuff and Physics,
    *LiveXP, BartPE, SherpyaXPE,
    *Basketball and Looong Walking,
    *Buying outwear for my girlf (Reason: Girls are stupid about buying bad stuff to make themselves uglier :))
    *Girls (Lyric: Girl,...., You will be a womann, Soon)
    *Answering questions for "Meaning of life",
    *Helping people,

    Kung with LiveXP, Fu with Peter :)
  •  
    Turkey

Posted 30 July 2010 - 07:55 PM

I share same feeling with PaPeuser and feel to rewrite on topic again.

To me Make-PE3 is one of the most trustable and easy to use Pe3 builder :) continuing the well known tradition of wimb tools :)
Thanks to all people who make wheels turn towards progress with Make-PE3.

Keep the good work Wimb :dubbio:

#111 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 01 August 2010 - 03:33 PM


*** Update of Make_PE3 package to Create Portable Windows 7 PE ***



  • Added - Wow6432Node registry for support of 32-bits programs in 7pe_amd64.iso builds
    Thanks to JFX for making the registry files - Fileselectors work very well now
  • Added - SxS_7PE_SFX_x86.exe added in System32 and made by JFX to solve Side by Side errors - Run manually from System32
  • Added - MSI Installer- working now in x86 and x64 versions
    Thanks to JFX, dera, Kullenen_Ask and Zetup-EXE
  • Changed - Search for PStart and ASuite to avoid cardreader empty drive issue using AutoIt3 routine made by JFX
  • Added - Auto setting of System Locale proposed by ChinaDragon and derived from WAIK if available
  • Added - Picture support in IE8 e.g. Google Maps working now
  • Added - Portable QtWeb Internet Browser and Explorer++ FileManager
  • Added - Wheel Mouse registry - e.g. convenient in Google maps
  • Added - User Pinned Start Menu and Taskbar for Quick Launch of programs
  • Removed - WLAN HotFix for x64 builds - Not needed anymore
  • Changed - Program Version - latest version is now 1.5

The 7pe_amd64.iso version of Portable Windows 7 PE is working now almost perfect, thanks to JFX :dubbio:
:D


Known issue to be fixed:
In x64 PENetwork - Sharing by Start of Lanman server fails (some missing file ?)

Requirements and Info - See post #1

Future developments:
Optional Removal of IE8 - to reduce size and moreover it is better to use instead Portable QtWeb from PStart Menu

#112 vvurat

vvurat

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 319 posts

Posted 01 August 2010 - 05:28 PM

couldn't you find the exact file for google bitmap? i see that you added all my media player and video files. any video software works? mp3? how much the wim size growed extra now?

#113 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 01 August 2010 - 06:19 PM

couldn't you find the exact file for google bitmap? i see that you added all my media player and video files. any video software works? mp3? how much the wim size growed extra now?

I tried to find out which of your extra files could work to give Google Maps support in IE8.
I could reduce it by trial and error to a group of about 200 system32 files,
but was tired to further reduce this group. I think the ISO has grown by at least 20 MB.
I tried to use Optimize Profile to find out which files were used in Google Maps, but without result.

Finally I decided that QtWeb is doing better.
QtWeb is small in size , can be used portable without extra files and is faster in use.
So I think in the next build that IE8 will be no longer default, but only selectable as option.

:dubbio:

#114 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 02 August 2010 - 02:22 PM

Hi wimb,

Thanks for this release. I was able to build the .iso file without any problem. Booting in the Virtual PC 2007 environment, a message box is displayed before the desktop appears :

[codebox]Windows cannot find '1'. Make sure you typed the name correctly, and then try again.[/codebox]

OS : Windows 7 Enterprise ENG Trial

With the previous version of your tool and the same Windows 7 disc, I had no any problems.

#115 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 02 August 2010 - 02:43 PM

I was able to build the .iso file without any problem. Booting in the Virtual PC 2007 environment, a message box is displayed before the desktop appears :

Windows cannot find '1'. Make sure you typed the name correctly, and then try again.

It could be that the new PStart.au3 routine to search for PStart folder is causing the problem.
Booting the ISO in Virtual PC 2007 was not tested by me.
May be we can find a solution and otherwise you can try
to use in Make_PE3\PE3_mod\PE3_add\x86\Windows\System32 the file startnet.cmd of previous build.

EDIT:
JFX has made remark about PStart.au3

For your Pstart.au3 swap lines 26 and 27. The StringLeft has effect on @error

http://www.911cd.net...o...23931&st=45

EDIT-2: Quick Fix of PStart.au3 - Please Redownload Make_PE3.exe

#116 Vortex

Vortex

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 239 posts

Posted 03 August 2010 - 07:55 AM

Hi wimb,

I downloaded again Make_PE3.exe and this new release fixed the problem. Many thanks.

#117 ksanderash

ksanderash

    Frequent Member

  • Advanced user
  • 162 posts
  • Interests:electronics, PCs, cinema, reading books, psychology, philosophy
  •  
    Moldova

Posted 08 August 2010 - 03:10 AM

Got same problem and it is gone for me too :)

Many thanks, simply awesome project! :mellow:

#118 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 12 August 2010 - 02:50 PM


*** Update of Make_PE3 package to Create Portable Windows 7 PE ***

  • Added - bootmgr.exe.mui is added to ISO for Language support at load time - Thanks to ChinaDragon
  • Added - VMP31_7PE_SFX.exe added made by JFX to solve Side by Side errors for VMware-player (see folder SxS_Fix_Win7PE)
    VMWare player can be installed and used now in x86 and x64 PE environment - Thanks to JFX :mellow:
  • Added - MSI Installer files are registered at boottime using startnet.cmd - Thanks to JFX
  • Changed - in case of Windows 7 Setup DVD as source, then 7-Zip is used to extract very fast all needed files from install.wim
    Advantage: imagex is not used anymore to mount install.wim so that Dism errors are avoided and a lot of time is saved :mellow:
  • Changed - tool control and full disk overflow conditions are improved
  • Changed - Program Version - latest version is now 1.6
You can now select three types of filelist for building 7 PE using Explorer Shell setting as:
  • NO - small using BS Explorer Shell
  • YES - medium using Explorer Shell (default setting)
  • + IE8 - large using Explorer Shell + Internet Explorer 8

Requirements and Info - See post #1


winbuilder.net is down so that I could not update Make_PE3 at that location
The first dowload link given above is now from MediaFire with new program Make_PE3.exe (or use mirror)

:unsure:

#119 PaPeuser

PaPeuser

    Silver Member

  • Advanced user
  • 787 posts
  •  
    United States

Posted 12 August 2010 - 09:34 PM

Hi
You say "WLAN HotFix is not needed anymore, Make_PE3 takes care of everything."??
Building an x86 build using Make_PE3.exe it errors with wlansvc.dll not found

x64 built and booted
But when selecting IE8 files were not copied over..


x64 build
IE8 does work - my fault - :mellow:

Whats the difference between
\Make_PE3\win7pe_amd64\---7pe_amd64.iso
and
C:\winpe3_amd64\---pe3_amd64.iso ?

#120 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 13 August 2010 - 05:54 AM

You say "WLAN HotFix is not needed anymore, Make_PE3 takes care of everything."??
Building an x86 build using Make_PE3.exe it errors with wlansvc.dll not found

wlansvc.dll is used as a marker file to detect if the files were collected correctly from a valid Windows 7 source.
If you do a remake without previously collecting files then wlansvc.dll is not there ....
Also if you would use Vista as source then wlansvc.dll is not there ....
So the error has nothing to do with the HotFix.

Can you specify what program (cmd or exe), the program option (Get files or Use Collected, with or without AIK)
and type of Windows 7 source (Setup DVD, folder with files, drive with installed Win 7, virtual drive with ISO) that you used.
Also have a look at folder Make_PE3\PE3_mod\WIN7_add\x86 to see if files were collected.
Can you try different Explorer Shell settings (YES, NO, IE8) to see if there is a difference ?
What is the reason that wlansvc.dll is Not found ?
Did you get the error on selecting the source or during building pe ?

7pe_amd64.iso = Win7 Recovery ISO with Windows 7 GUI , and made from Winre.wim or boot.wim and without AIK
pe3_amd64.iso = AIK Windows PE 3.0 with Windows 7 GUI , and made from winpe.wim by using AIK

7pe version contains sources folder of Winre.wim useful for recovery and not present in pe3 version
pe3 version can make use of Chinese, Japanese or Korean Font packs present in AIK
There are also some differences in the registry of 7pe and pe3 version.

#121 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 14 August 2010 - 06:41 PM

@PaPeuser

I just installed Windows 7 x64 to do some tests with Make_PE3.exe and got the same error as you observed.

The DirMove function of AutoIt3 is causing in Make_PE3.exe an unexpected error in OS x64 environment.
Instead of moving PE3_mod\WIN7_add\x86\1\Windows to PE3_mod\WIN7_add\x86 as asked,
the DirMove is moving to PE3_mod\WIN7_add\x86\Windows :)
The result is that you get wrong nesting as PE3_mod\WIN7_add\x86\Windows\Windows
which will cause error wlansvc.dll file Not found in building PE

The problem only occurs in x64 OS environment when using Make_PE3.exe and Setup DVD as source.

The batch program Make_PE3.cmd (run as admin using R-mouse) is doing OK :mellow:

Try to use the batch program for building 7pe_x86.iso in x64 OS environment.

I will make a fix for the AutoIt3 bug for DirMove in OS x64 environment.

:)

EDIT: The problem can be solved by setting SystemFileRedirect("Off") before using DirMove
and later followed by SystemFileRedirect("On")
It seems like all the Dir functions of AutoIt3 require SystemFileRedirect("Off") in OS x64 environment,
such as DirRemove DirCreate DirMove and DirCopy
Will make the necessay changes ....

#122 PaPeuser

PaPeuser

    Silver Member

  • Advanced user
  • 787 posts
  •  
    United States

Posted 14 August 2010 - 08:22 PM

Hi ....

Batch!!!.. ..I am not use to using your batch file yet .. This is new to me :)
It took me a few times to get it right

Using the batch or .cmd..I built and booted a
pe3_amd64.iso
and a
pe3_x86.iso

I did not spend much time making sure everything worked. I just wanted you to know YES it works.. :)
I need to read and learn how to choose Options using the batch... :mellow:

Edited
With a x64 build that I have booted - tested
Then changed using option E –Explorer= IE8 and then using option 5-Remake

Remake ran fine IE8 was on desktop,, but files were not all copied over
Only files in
X: Program Files\Internet Explorer
Ieproxy.dll
IEShims.dll
Sqmapi.dll

Edited again
Once I used the .cmd to build a x86 I went back and tried the .exe and it worked
built but did not boot.................

#123 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 15 August 2010 - 06:20 AM

Edited
With a x64 build that I have booted - tested
Then changed using option E –Explorer= IE8 and then using option 5-Remake

Remake ran fine IE8 was on desktop,, but files were not all copied over

This is normal behaviour, since it is not a Remake of a previous build,
for which the files were collected.
Actually you are trying to upgrade without collecting the needed files.
I will make a test in the program to prevent this type of usage of the program.

Normal use is just to run the batch program with default settings
and select (if needed) with Option 1 your Windows 7 source
and then use option 2 and without AIK to make 7pe_x86.iso

#124 wimb

wimb

    Gold Member

  • Developer
  • 2493 posts
  • Interests:Boot and Install from USB
  •  
    Netherlands

Posted 17 August 2010 - 06:35 AM


*** Update of Make_PE3 package to Create Portable Windows 7 PE ***


  • Changed - Make_PE3.exe tested and working OK in x64 Windows 7 OS
  • Changed - hardcoded C:\Windows in driverpath replaced by @WindowsDir and %SystemRoot%
  • Changed - Error handling improved (reg load error detected)
  • Changed - Program Version - latest version is now 1.7

Known issue:
Previous use of imagex version 6.0.6001 (e.g. for making BB7PE) results in reg load error when using Make_PE3 programs.
It means that when Make_PE3 has mounted boot.wim with Dism, that reg load of PE registry fails.
Solution: simply Reboot before using Make_PE3 programs to remove memory of imagex usage.

Has anyone another solution for this imagex usage issue ?


Requirements and Info - See post #1

#125 PaPeuser

PaPeuser

    Silver Member

  • Advanced user
  • 787 posts
  •  
    United States

Posted 17 August 2010 - 12:26 PM

Hi :smiling9:
Yes Make PE3.exe is working as you say.
I built and booted both (pe3_amd64) and a (pe3_86) builds
IE8 worked for both .. :cheers:

Fisrt build was the pe3_amd64 build and yes I had to reboot :(

Thanks ..............





Also tagged with one or more of these keywords: 7pe, tutorial

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users